Nya jobb

Om Crenova

Att starta något nytt

Historien om Crenova är delvis historien om att hitta en ny plats och våga starta något från början. Att våga hoppa rakt ut i det okända och lyckas bli en viktig del av en gemenskap. I Värnamo, mitt i de småländska skogarna.

 

Så började det...

Tänk som en turk

1973 fick Kadim Akca sitt första aktiekapital till Apladalens Städ och det första av alla hans bolag grundades. Den då 19-åriga Kadim hade kommit till Sverige från Turkiet 1970 i jakt på både arbete och äventyr. I Värnamo fanns en moster som välkomnade honom och där startade en framgångssaga utan like.

Förutom att driva städbolag har Kadim Akca köpt, drivit och sålt ett 40-tal bolag genom åren. Bland annat sålde han sina bolag till välkända företag som Kärcher, Electrolux och Nilfisk. Han blev också känd genom boken ”Tänk som en turk om du vill lyckas i Sverige” som blev en stor framgång. Alla intäkter från boken gick till organisationen Ung Företagsamhet och deras arbete med entreprenörsskap för unga människor.

I Åbroparken i Värnamo finns ”Turkens Bänk” som Kadim donerat till Värnamo Kommun. Den blev utsedd till Årets Bänk av STF´s årets semestermål.

crenova om oss 1
crenova om oss 2

Crenova idag

1998 grundades Crenovagruppen och vi är idag 70-talet anställda inom renhållning, fastighet- och trädgårdstjänster. Gnosjöregionen är fortfarande basen för vår verksamhet och vi finns även i Jönköping och Ljungby. 

Mycket har skett och förändrats sedan starten på 1970-talet men vissa grundläggande värderingar finns med som en röd tråd. Vi arbetar fortfarande med dessa ledord i fokus; entreprenörskap, kundfokus, omtanke, förändringsvilja, långsiktighet och hög affärsetik.

2015 var det dags för ett generationsskifte då Kadims dotter Osanna Akca tog över som VD för företaget. Hon kom då från ett av koncernens bolag Aquatech AB som hade sålts till Nilfisk. Med erfarenhet från flera delar av företagsgruppen och en stark drivkraft att utveckla leder hon idag Crenovagruppen.